Ribaat

Wat betekent Ribaat?

رِبَاط

/Ribaat/

Ribat stamt af van het woord 'Rabita' (رابطة). Het betekent letterlijk verstevigen en verbinden. Het doel van Ribat is het verstevigen van je band met Allah, jezelf en je omgeving. Wat wij vooral bij het organiseren van dit driedaagse kamp willen bereiken, is het tot bezinning komen door stil te staan bij belangrijke onderwerpen.

Wat houdt Ribaat in?

Ribaat is een jaarlijks terugkerend evenement van studentenvereniging IDEE. Het doel van Ribaat is om de akhlaak (normen en waarden) en de imaan (geloofskracht) van de studenten te verstevigen en te verbeteren. Dit gebeurt middels een weekend in de vorm van een kamp. Tijdens deze kamp krijgen studenten lezingen/ workshops van inspirerende sprekers en activiteiten die hen kunnen inspireren tot het verbeteren van hun eigen karakter of uitdagen zichzelf verder te ontwikkelen.

Tijdens dit weekend staat het samenzijn en bezinning op voorgrond. Hetgeen wat studenten leren tijdens Ribaat is Islam geïnspireerd en gericht op de Nederlandse samenleving, zodat we een betere aansluiting kunnen vinden en onszelf hierin beter wegwijs kunnen maken. Elke Ribaat heeft een eigen thema. Deze thema’s worden vanuit actualiteit en relevantie gevormd. Het thema van 2016 was Islam & identiteit en het thema van 2015 was Islam & leiderschap.

Wat doet de commissie?

De commissie Ribaat is op de hoogte van de actualiteit en de belevingswereld van de student. Deze commissieleden zijn daarnaast sterke initiatiefnemers. Ze kunnen goed plannen en hebben goede communicatievaardigheden. De commissieleden zijn verantwoordelijk voor Ribaat van A tot Z. Hierbij is te denken aan het verblijf, de capaciteit, de sprekers, de workshopbegeleiders, het eten, de nevenactiviteiten en het uiteindelijke programma. Lijkt het je leuk om commissielid te worden en om zelf mee te helpen met het organiseren van Ribat? Stuur dan een mailtje met een motivatie naar: info@svidee.nl

ribat 2015: islam en leiderschap

ribat 2016: islam en identiteit