H'alaqaat

حلقات
Lid Worden

Betekenis

Wat betekent H’alaqaat? 

H’alaqaat is in het Arabisch het meervoud van het woord h’alaqah (حَلقَة), oftewel kring. Het duidt ook op een kring waarbij samen in een groep de Qur’an wordt bestudeerd. Dit is een sunnah van de Profeet (vrede zij met hem) en zijn metgezellen die ook na zijn dood is voortgezet en die als volgt wordt beschreven in de volgende hadieth:

“Er komt geen gezelschap bijeen in de huizen van Allah, het Boek van Allah reciterend en bestuderend, of rust zal op hen neerdalen, genade zal hen bedekken, de engelen zullen hen omringen en Allah zal hen noemen bij degenen die met Hem zijn.” [Sah’ih’ Muslim, boek 9, hadieth 1023]

Inhoud

Wat houdt H’alaqaat in?

Wekelijks hebben wij nu op de vrijdagavonden apart voor dames en heren een h’alaqah. Op deze avonden doen wij het volgende:

  • We bestuderen de suraat op volgorde van openbaring. Hierbij gebruiken wij verschillende bronnen van tafseer.
  • Bij h’alaqah gaat het meer om kwaliteit dan kwantiteit. Per h’alaqah behandelen wij een klein aantal ayaat zo intensief mogelijk. We halen er zoveel mogelijk leerpunten uit die we dan weer kunnen implementeren in ons dagelijks leven.
  • Gebaseerd op het onderwerp dat in de ayah behandeld wordt, bestuderen wij relevante ah’aadieth.
  • Ook oefenen we de juiste uitspraak in het Arabisch van de Qur’an en concentreren wij ons op de tajweed (indien er een bevoegd persoon aanwezig is).
  • H’alaqah is een interactieve bijeenkomst. Het is de bedoeling dat iedereen voorbereidt en bijdraagt om optimaal te leren van elkaars kennis, inzicht en ervaring. 

Naast onze wekelijkse h’alaqaat organiseren wij halfjaarlijks een open h’alaqaat. Tijdens deze h’alaqaat worden interessante vraagstukken besproken door middel van een lezing van een professional op dat gebied. Het doel van deze vorm van h’alaqah is om studenten meer kennis en inzicht te geven over relevante vraagstukken.

Doel

Wat is het doel? 

Met de start van het collegejaar ‘16 – ‘17 zijn wij begonnen met deze vorm van leren over de islam en de Qur’an. Dit doen we, met als doel de betekenis van de Qur’an te leren door middel van reflectie. Op deze manier passen we alle manieren van leren toe: het lezen, het luisteren en het bespreken. Vervolgens proberen wij dit toe te passen in ons karakter, dagelijks leven en in onze identiteit. Zoals wij het ervaren is de Qur’an een levend boek, een levensboek. Op lange termijn hopen wij de h’alaqaat op een grotere schaal te introduceren, en hiermee de kennis en inzichten te blijven doorgeven en elkaar ten alle tijden te blijven prikkelen om op zoek te gaan naar de kern van ons geloof.

Acties

Wat doet de commissie? 

De commissie h’alaqaat zorgt voor het soepel laten verlopen van zowel de wekelijkse als de open h’alaqaat. Binnen de commissies zijn er daarom verschillende functies die worden vervuld. De inzichten en kennis die we opdoen worden gedocumenteerd en gedeeld met de deelnemers. Voor de wekelijkse h’alaqaat is er is een verantwoordelijke aanwezig die de bijeenkomst begeleidt en de voorbereidingen bijhoudt. Ook praktische zaken zoals het regelen van een lokaal of het doorgeven van de voorbereidingen wordt door deze commissie gerealiseerd. Tevens heeft de commissie een breed netwerk met een vertaalgroep die relevante teksten voor ons van het Arabisch of Engels naar het Nederlands vertalen.

Aanmelden

Meld je aan

Wanneer: Wekelijks elke vrijdag
Waar: Vrije Universiteit Amsterdam
Adres: De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Open h’alaqaat
Wanneer: zie agenda
Waar: zie agenda

Wie interesse en behoefte heeft om deel te nemen aan de (open) h’alaqaat, is van harte welkom en kan zich aanmelden via de mail: info@svidee.nl

Wil je dit concept zelf organiseren op een andere universiteit of campus? Schroom dan zeker niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie en begeleiding: info@svidee.nl

    Open H’alaqah 2018